Server (sunucu) Nedir ?

By | 30 Ağustos 2021

Basit bir tabirle anlatmak gerekirse sunucu; kesintiye uğramadan, durmaksızın çalışmak üzere optimize edilmiş, yüksek internet hızı, üst düzey soğutma önlemleri ve doğal afetlere karşı korunaklı veri merkezlerinde korunan, ultra güçlü sistem gereksinimlerine sahip bilgisayarlara sunucu denir.

Sunucu denildiğinde akla ilk olarak donanım bileşenlerinden oluşan fiziksel bir cihaz gelir fakat sadece fiziksel bir cihazdan ibaret değildir. Bu cihazların bir sunucu olarak çalışabilmeleri için özel yazılımlara ihtiyacı vardır. Bu yazılımların amacı, sunucunun kullanım amacına uygun olarak çalışmasını sağlamaktır. Örneğin; bir e-posta sunucusu ile online oyun sunucusunun temel yazılımı benzerlik göstermektedir fakat kullanım amacına uygun olarak daha verimli çalışabilmesi için farklı ve özel yazılımlara sahiptirler ve bu yazılımlar sunucuların kullanım amacına uygun optimize edilmeleri için yapılmaktadır.

Sunucular Nasıl Çalışır ?

Normal bir bilgisayarla karşılaştırıldığında, sunucular daha fazla CPU’ya ve çekirdek hızına, daha fazla ve büyük belleklere ve birden fazla ağ bağlantısına sahiptirler. Bu sayede binlerce hatta milyonlarca kullanıcı aynı anda aynı web sitesini görüntüleyebilmektedir.

Her sunucunun ve domain (alan adı) bir IP adresine ihtiyaç duyar. Bu IP adresi 0 ile 255 arasında dört sayının noktalar ile birleşerek yazılımından oluşmaktadır. Örneğin; 185.126.216.19 gibi.

Ziyaretçi ve web siteleri IP adresleri yardımıyla birbirine bağlayan DNS sistemi, domain adresini IP bloğuna çevirmektedir. Bu sayede ziyaretçinin istemiş olduğu içeriği depolanan sunucudan ziyaretçinin bilgisayarına iletir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir