Tag Archives: centos

Centos 8 Plesk Kurulumu

Bugün ki makalemizde Centos 8 için plesk kurulumunu ele alacağız. Kurulum için adımlar şu şekilde olacaktır; Plesk’in resmi sitesinden lisans satın alımı ve ya 15 günlük deneme lisansı alımı. Gerekli kurulum gereksinimlerinin tamamlanması ve alanın hazırlanması. Plesk’in Cestos’a kurulumu. Madde Biz bu makalemizde pleskin bizlere sunduğu 15 günlük deneme lisansını alarak kurulum yapacağız. Sizlerde 15… Read More »

Linux Nedir ?

Linux açık kaynak kodlu bir işletim sistemi projesidir. Linus Torvalds tarafından 17 Eylül 1997 de geliştirilmiştir. Linux u ilk geliştiren kişi ve isim babasıdır.Linux un tercih edilmesinin en önemli sebebi açık kaynak kodlu bir yapıya sahip olduğundan dolayı en ince ayrıntısına kadar içindeki her koda mudahale edilebilr olması ve kullanıcın önüne apaçık serilmiş olmasıdır. Linux… Read More »

PLESK KURULUMU (CENTOS 7)

Temiz kurulum yapılmış bir Centos 7 ye Putty üzerinden bağlanın Bağlanmak için Buradan nasıl bağlantı kurulucağına bakabilirsiniz. Giriş yaptıkdan sonra sizden ” username ” istiyecektir. Username kısmına ” root ” yazınız ve enter a basınız. Daha sonra password istiyecektir bu kısıma ise şifrenizi giriniz (Centos da şifre yazılırken herhangi bir ibare gözükmemektedir.). Şifrenizi girdikten sonra… Read More »

Centos Web Panel İp Ekleme Ve Siteye Atama

Birçok ücretli hosting kontrol paneli olmasına karşın ücretsiz panellerde bulunmaktadır. Bunlardan en biliniri centos web panel’dir. Bugün centos web panelde ip ekleme ve siteye özel ip atamayı göreceğiz. Panele giriş yaptıktan sonra ip eklemek için /admin adresinin sonuna /index.php?module=ip_manager ekleyip entre’a basınız. Direk ip ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Bu sayfa henüz beta aşamasında olduğu için menüde çıkmıyor. Ama… Read More »

Centos Htop Kurulumu

Linux sunucularda sunucunun verimini görebilmek için top komutunu kullanırız. Lakin daha ince detay ve verilerin kullanımını anlık olarak sunan bir modül olan htop ‘un kurulumunu size anlatacağım. Kurulum için ssh ‘a root olarak login oluyoruz. Sonrasında işletim sisteminize göre kurulum dosyayı sunucunuza çekmeniz lazım. Lakin işletim sisteminizin 32Bit mi yoksa 64 Bitmi olduğunu bilmiyorsanız aşağıdaki… Read More »