Cache(önbellek) Nedir?

By | 25 Ağustos 2021

Genellikle önbellek olarak bilinen “Cache” girdiğiniz web sitelerinin internette yaptığınız işlemlerin geçici olarak bilgisayarınızın belleğine kayıt etmesini sağlar. Bu kayıtlar sizin kısa süre önce ziyaret ettiğiniz
web sitesine yada sürekli olarak kullandığınız bir siteye tekrardan giriş yaptığınızda sitenin daha hızlı yüklenmesini sağlar.
Bunu şöyle örneklendirebiliriz, bilmediğiniz yada ilk defa gittiğiniz bir yolda illaki tekrar o yolu hatırlamak için aklınıza belli başlı yerleri, köşeleri hafızamıza atarız ki aynı yolu tekrar gittiğimizde daha rahat hatırlamak için. İşte Cache’ in mantığını da bu şekilde düşünebiliriz.

Cache’in olumlu yönleri

-Cache’in en büyük faydası her şeyin daha hızlı olarak çalışmasıdır ve bu hızın doğal olarak sistem performansınızın arttırmasını sağlamasıdır. Cache’in olumlu yanlarından diğeri ise verileri kaydetmesidir. Uygulamalar, performansı iyileştirebilmek adına verileri önbellekte depolar ve her şeyin daha hızlı çalışmasının dışında, aynı zamanda bazı uygulamaları çevrimdışı modda kullanmamıza olanak sağlar. Bunu Google’ın Dokümanlar uygulamasında ki gibi düşünebilirsiniz. Bu uygulama da çevrimdışı çalışma modunu aktif ederseniz, verilerinizin internet olmadığı zaman bile kayıt etmesini sağlar. Ayrıca Cache, ziyaret ettiğiniz bir web sitesinin verilerini sadece ilk seferde indirir ve daha sonra aynı siteye tekrar girdiğinizde bu verileri tekrar indirmeye ihtiyaç duymaz. ve bu da zamanlama olarak daha hızlı işlem yapmanızı sağlar ve tekrar depolama yapmayarak cihazınızın performansını olumsuz etkilemez.

Cache’in olumsuz yönleri

Cache’ in olumlu olduğu kadar birkaç olumsuz özellikleri de vardır. Bunlardan biri girmiş olduğunuz internet sitelerinin tarayıcıda önbelleğe alınması nedeniyle gizli ve hassas bilgiler içerdiği için sizi bilgilerinizin çalınması durumuna karşı savunmasız bırakabilir. Diğer bir olumsuz özelliği ise önbelleği temizlemediğimiz de çok fazla alan kaplamaya başlar ve sistemin yavaşlamasına sebep olur. Bu yüzden Cache’ i ara ara temizlemek gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir