SSL Nedir ?

By | 19 Ağustos 2021

SSL kişisel bilgilerin gizliliği ve güvenliğini sağlayan, network üzerindeki bilgilerin transferi sırasında bilginin gizliliği için sunucu ile istemci arasındaki veri aktarımın şifrelemeye imkan veren ve bu sayede de bilgilerin gizliliği ve güvenliğini sağlayan Netscape firması tarafından geliştirilmiş güvenlik protokolüdür. SSL’in açılımı Secure Sockets Layer Türkçe karşılığı Güvenli Yuva Katmanı anlamına gelmektedir.

SSL protokolünü destekleyen tarayıcılar;

  • Chrome
  • Safari
  • İnternet Explorer
  • Mozilla Firefox
  • Opera

gibi modern web tarayıcıları SSL protokolünü desteklemektedir.

Eğer web sitenizde SSL sertifikası yüklü değilse, web sitenize ziyaret edecek kullanıcı yukarıdaki resimde görmüş olduğunuz ekranla karşılaşacaktır. Dolayısıyla ziyaret eden kullanıcının web sitesine olan güveni sarsılacağı için kişisel bilgilerini paylaşmak istemeyecektir ve web sitesinden çıkış yapacaktır.

SSL Sertifikasının Çalışma Mantığı Nedir ?

SSL sertifikasının içerisinde iki adet anahtar bulunmaktadır.

  • Özel Anahtar (private key)
  • Ortak Anahtar (public key)

Bu anahtarlar özel olarak kodlanmış yazılımlardır. Bu anahtarlardan birinin gönderdiği bilgiyi diğer anahtar olmadan açılamaz.

Ben bu anahtarları nasıl oluşturacağım diye aklınızda soru işareti olabilir. SSL sertifikasını yüklediğinizde bu anahtarlar sertifika ile gelmektedir. Sizlerin ayrıca bir işlem yapmasına gerek yoktur. SSL sertifikasını yüklediniz ve anahtarlar oluştuktan sonra anahtarlardan birisi (private key) sunucu, diğer anahtar (public key) ise sunucunun bağlantı kuracağı kişilere gönderilir. Dışarıdan sizinle iletişime geçmek isteyen kişinin bilgileri public key aracılığı ile mesajı güvenli bir şekilde size gönderir. Veri paketi, gönderim esnasında başka bir kullanıcı tarafından görüntülenmeye çalışılsa bile sizde bulunan private key olmadan paketin içeriğini görüntüleyemeyecektir.

SSL Sertifikası ile SEO İlişkisi Nedir ?

Günümüzde internetin gelişmesi ve yaygınlaşmasına doğru orantıyla bilişim suçları da çoğalmaktadır. Bu sebepten ötürü hem kullanıcı güvenliği hem de site güvenliği için SSL sertifikası büyük önem taşımaktadır. SSL sertifikası Google’nin belirlediği SEO kriterlerinden birisidir. Ancak tek başına SSL sertifikası sitenizin sıralamasını yükseltmeye yeterli değildir. SEO hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için “SEO Nedir ?” makalemizi inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir