POP3 ve IMAP Nedir?

By | 7 Eylül 2021

POP3

POP3 (Post Office Protocol) e-postanız ile iletişim kurarak ve tüm iletilerinizin ordan bilgisayarınıza indirmesi sonucu ve bilgisayarınıza kayıt ederek çalışan bir sistemdir. POP3 genellikle e-postanız için oturum açtığınız da tüm iletileri kullanmış olduğunuz cihaza indirir ve mailinizden siler sadece cihazınızda kayıtlı olarak bulunur. POP3 İnternetiniz olmasa bile e-postalarınızı cihazınıza kayıt ettiği için direk maillerinize ulaşmanızı sağlar. Bu sayede mesajlarınızı çevrimdışı olarakta görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca gönderilen dosyalar indirildiği için açılması hızlı ve kolaydır. POP3 dosyaları indirdiğinden dolayı disk kullanımı olarak cihazınızın sabit diskini kullanır. Ama POP3′ ün en sıkıntılı dezavantajı ise sadece indirdiğiniz cihazdan erişim sağlayabilmenizdir. Başka bir cihazdan erişim sağlamak için yapılandırma yapılması gerekmektedir ve bu da biraz uğraştırıcı bir işlemdir.

IMAP

IMAP (Internet Message Access Protocol) internet bağlantısının bulunduğu her yerden ve her cihazdan maillerinize erişmenizi sağlar. IMAP POP3 gibi mailleri cihazınıza indirmez bu yüzden e-postalarınızı kullanmış olduğunuz e-posta uygulamalarından görüntülersiniz. Ama IMAP’ ı ister telefondan ister kendi bilgisayarınızdan ister arkadaşınızın bilgisayarından dilediğiniz her yerden kullanabilirsiniz.

POP3 ve IMAP Arasındaki Farklar

  • En önemli farklardan biri POP3′ ü sadece kendi cihazınızdan kullanabilirken IMAP’ ı istediğiniz her yerden kullanabilirsiniz.
  • POP3 te internet olmadan da e-postalarınızı görüntüleyebilirsiniz, fakat IMAP ta güvenilir bir internet bağlantısı gereklidir.
  • POP3 te tüm mailleri indirirken IMAP ta sadece açtığınız mailin içeriğini indirir.
  • IMAP e-posta uygulamanızın verdiği alan kadar yerde depolama yaparken, POP3 ise cihazınızın depolama alanından kullanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir