WHM ( cPanel ) Özel DNS Oluşturma ve DNS Düzenleme

By | 27 Şubat 2019
https://blog.internetbilisim.net/cpanel-hosting/whm-cpanel-ozel-dns-olusturma-dns-duzenleme

Birçok kişinin özel dns yapılandırması daha doğrusu hizmet aldığı firmaların NS adreslerini kullanmak yerine kendi NS adreslerini kullanmak istemektediler. Fakat kendilerine özel ns oluştururken sadece domain aldıkları firmanın panelinden yaptıklarında arada sırada sitelere ulaşamama gibi hatalar almaktadır. Bunun nedeni ise NS oluşturmanın sadece domain panelinden değil siteyi barındırdığınız yerin panelinden de yapmamasından kaynaklanmaktadır.

Sırası ile özel dns oluştururken uygulamanız gereken işlemleri görsel şekilde aşağıda bulabilirsiniz.

1 – WHM panele bağlanmak ve sitenizi düzenlemeniz gereken yere girmek ve düzenlemek istediğiniz veya ns oluşturmak istediğiniz hesaba tıklayıp ” Edit ” yazan kısıma tıklamak olacaktır.

e1

2 – Edit dedikten sonra gelen ekranda sayfayı aşağıya çektiğinizde ” Add New Entries Below this Line ” yazan kısımda 5 tane boş kısım göreceksiniz. Gelen kısımda domain panelinde oluşturduğunuz veya olmasını istediğiniz NS lere göre gösterildiği şekilde yazmanız gerekecektir. İlk boşluğa ns isimleri ( ben ns1 – ns2 olarak gösterdim ) daha sonra ” Select ” yazan yeri  ” A ” olarak seçip en sağdaki kısıma da sitenizin ip adresini yazmanız gerekecektir. Daha sonra ” Save ” yazan yere tıklayıp kaydetmelisiniz.

Bu işlem bittikten sonra NS oluşturma işleminiz bitmiş olacaktır. Konuya devam ederseniz NS düzenleme işlemi de sonraki kısımda anlatmaktayım.

e2

3 – Üstteki aşamalarda NS oluşturmayı tamamladık. Şimdiki aşamada ise sitenizde hata olmaması için ayarladığınız özel NS adreslerini sitenize göre düzenlemek olacaktır.

Biz bu konuda ns1.internetbilisim.net ns2.internetbilisim.net olarak dns oluşturup ona göre düzenlemeleri göstermekteyiz.

Tekrar ” Edit DNS Zone ”  girdikten sonra siteye tıklayıp ” Edit ” yaptıktan sonra resimde de görüldüğü kısım gelecektir. Gelen kısımda resimde gösterilen ns1.internetbilisim.net – ns2.internetbilisim.net olarak gözüken yerlerin resimdeki gibi olması gerekmektedir. Eğer orada farklı bir ns girişleri yazıyorsa oraları kullanıcağınız ns adreslerine göre güncellemeniz geremektedir. Daha sonradan en alta çekip Save yapmalısınız.

NOT: Bu kısımda dikkat etmeniz gereken en önemli kısım düzenledikten sonra sonlarındaki ” . ” nokta işareti kalıcaktır. Eğer ” . ” nokta işareti yoksa hatalı olarak kaydeder.

e3

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir