SSL Sertifikaları ve Statik IP Adresleri Neden Gereklidir?

By | 31 Mart 2021

SSL Sertifikaları

SSL sertifikaları ağ üzerinden iletilen hassas kullanıcı bilgilerini (kullanıcı adı, parola, kredi kartı, banka bilgileri, şahsi bilgiler) özel bir algoritmayla şifreleyerek güvenli şekilde iletilmesini sağlar. Özel bilgiler ileten web siteleri veya ödeme kabul eden e-ticaret siteleri için SSL sertifikası kullanımı web sitelerinin güvenliğini ve ziyaretçi gözündeki güvenilirliğini büyük oranda arttırmaktadır.

SSL sertifikaları Statik ip sahibi web sitelerine kurulabilmektedir. Diğer taraftan şifreleme yöntemlerine ve sağlayıcı firmalarına göre birçok farklı çeşitte olabilmektedirler.

Statik IP Nedir ?

Statik IP adresi, adından da anlaşılacağı gibi değişken olmayan, sürekli aynı olan IP’lerdir. Statik IP adresleri aynı zamanda özel IP adresi olarak da isimlendirilir. IP’nin açılımı Internet Protocol Address’dir.

Genel olarak internete çoğu kullanıcının ip adresi dinamiktir yani belli bir ip adresi yoktur, yani servis sağlayıcılarının o anda boşta olan bir ip adresinin atanması ile alınan bir ip adresidir. Bu olayda her internete bağlantı sağlandığında IP adresinin tamamını veya belli bir kısmının değişmesine sebebiyet verebilir.

Statik ip adresi ise web siteniz, modeminiz, vb. gibi cihazlar ve içerikler için sabit kalır ve değişmez.

Hostingler de IP Adresleri

Genel olarak şuanda IPv4 kullanılmakta başlarda ne kadar az IP adresi olsa da internetin de yoğun bir şekil de kullanılmaya başlamasıyla IPv4 adresinin oldukça azalmasına sebep olmuştur. Bu olay sonucu da IP adreslerinin birden fazla hesap için ortak kullanılmaya ” paylaşımlı olarak ” başlanmıştır.

IP adreslerinin paylaşımlı olması bazı durumlarda farklı kullanıcılara ait hesapların birbirlerini etkileyebilmesine yol açmaktadır.

Örnek verecek olursa konu ile ilgili aynı sunucuda bulunan ve paylaşımlı IP adresini kullanan iki siteyi ele alalım. Bunlardan biri spam mail kullanımı ve kara listeye alınması aynı IP bloğunda bulunan diğer siteleri de olumsuz etkileyebilmektedir ve mail akışını olumsuz yönete etkileyerek kesilmelere sebebiyet verebilmektedir.

Paylaşımlı sunucularda bulunan ve diğer kullanıcılardan kaynaklanan olumsuzluklardan oluşabilecek riskleri azaltmak, arama motorlarının gözünde özel, ayrıcalıklı bir konum kazandırması nedeniyle Statik IP adresi hem güvelik hem de arama motoru optimizasyonu konularında avantaj sağlamaktadır. Ek olarak ilerleyen dönemlerde SSL sertifikalarına geçişi kolaylaştırmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir