IIS NEDİR ?

By | 17 Ağustos 2021

IIS yani İnternet  Information Services Microsoft un Windows işletim sistemleri için geliştirilmiş bir web sunucudur. IIS in ne olduğunu anlamak içiçn ilk önce web sunucunun ne olduğunu bilmek gerekir.

WEB SUNUCU NEDİR ?

Web sunucuları internet uygulamalarının saklandıgı bilgisayarlara verilen ad dır.Mesela bu web sunucularının özelliği TCP portlarının gönderdiği mesejları işlemektir.Örneğin HTTP ve HTTPS portları farklıdır. HTTP portu 80 HTTPS portu 443 bir web sitesine girmek istendiğinde bu portlar üzerinen istek yollanmaktadır.Bu port ayarları varsayılan olarak yapıldığından bir web sitesine giriş yapmak için domain.com:80 veya domain.com:443 gibi portları eklemeye gerek yoktur.

IIS Bize ne gibi özellikler sağlar ?

İnternet  Information Services sunduğu özellikler açısından baya gelişmiştir.IIS de barındırsı en optimize ve rahat olan uygulamalar ASP.NET ile yazılanlardır.Ayrıca FTP sunucusu ve PHP tabanlı geliştirilen dişer uygulamalarında barındırılması da tercih edilir.Aynı zamanda IIS gelen istekleri filitreleyebilir kara liste veya beyaz listeye alarak sitenizin güvenliğini sağlayabilir ve isteklerin log larını tutabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir