Domain nedir?

By | 2 Eylül 2021

Domain, size ait olan web sitenizin fiziksel adresinin karşılığı olan harf, sayı ve sembollerin birleşimidir. Kısacası web sitenizin internet ortamında ki adı ve adresidir. Halk arasında genellikle “alan adı” olarak kullanılan “Domain adı” sitenize direkt olarak ulaşmak isteyen kişilerin, tarayıcıdaki arama çubuğuna Domain adınızı doğru bir şekilde yazdığında kolayca siteye ulaşmasını sağlar.

Her web sitesinin domaini kendine özeldir ve İki ayrı web sitesinin aynı domaine sahip olması imkansızdır. Parmak izleri gibi kişiye özel olan domainler; IP (Internet Protocol) numarası denen uzun ve hatırlaması zor sayılara karşılık gelir.

Domain uzantıları

Alan adlarında noktadan sonra gelen kısım domain uzantısı olarak ifade ediliyor. Domain uzantısı bir nevi dijital dünyaya açılan kapı diyebiliriz. Domain uzantısına en klasik örnekler olarak “.com, .net, .org, .edu” u gösterilebiliriz. Bu yazdıklarımız sadece uzantılardan bir kaç tanesidir. Aşağıda bu uzantıların ve daha fazlasının ne anlama geldiğini sizin için açıkladık.

.com = İngilizce de “Commercial” kelimesinin kısaltmasından oluşan “.com” ticari alan adı olarak üretilmiş olsa da günümüzde her türlü web sitesi için kullanılmaya başlanmıştır.

.org = İngilizce de “Organization” kelimesinin kısaltması olarak yazılan “.org” kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından kullanılmaktadır.

.net = İngilizce de “Network” kelimesinin kısaltması olarak yazılan “.net” genellikle servis sağlayıcılar ve servis sunucuları tarafından kullanılıyor.

.edu = İngilizce de “Education” kelimesinin kısaltması olarak yazılan “.edu” eğitim kurumları tarafından kullanılmaktadır.

.info = “İnformation” kelimesinin kısaltması olarak yazılan “.info” genellikle bilgi içerikli web sitesi kurmak isteyen kişiler ve kurumlar tarafından tercih edilmektedir.

.biz = “Business” kelimesinin kısaltması olarak yazılan “.biz” genellikle şirketler ve işletmeler tarafından kullanılmaktadır. Ama ülkemizde projelerde de kullanılmaktadır.

.gov = İngilizce de “Government” kelimesinin kısaltması olarak yazılan “.gov” genellikle devlet kurum ve kuruluşları tarafından kullanılmaktadır.

.travel = İsminden de belli olduğu gibi “.travel” genellikle seyahat acenteleri ve seyahat hizmetleri için kullanılmaktadır.

Genellikle bu yazdığımız uzantılar çoğunlukta kullanılmaktadır. Tabi ki daha fazlası mevcuttur biz popüler olanları yazmak istedik. Birde her ülkenin kendine özgü uzantıları vardır. Bunları da şu şekilde örneklendirebiliriz.

.tr : Türkiye

.ru : Rusya

.de : Almanya

.fr : Fransa

.us : Amerika Birleşik Devletleri

.es : İspanya

Bunlar da bazı ülkelerin uzantılarıdır. Ve her ülkenin uzantısı bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir